Mijn kindje heeft een voorkeurshouding wat nu?

De kinderfysiotherapeut wordt regelmatig benaderd als een baby een voorkeurshouding heeft. Het kindje ligt dan zeker driekwart van de dag met het hoofd naar één zijde gedraaid. Het schedeltje van een baby kan door deze eenzijdige ligging gemakkelijk vervormen en hierdoor ontstaat een scheef hoofdje (plagiocephalie) of een afgeplat hoofdje (brachicephalie).Om een voorkeurshouding te voorkomen of te verhelpen is het belangrijk om te variëren in houding en positionering. Hieronder vindt u enkele tips:

  • Spelen: wissel de positie in de box af, biedt prikkels (licht, geluid en speelgoed) aan vanuit de niet-voorkeurszijde
  • Buiklig: Leg je kindje regelmatig onder toezicht op de buik. Bij het liggen op de buik worden de nekspieren van uw kindje sterker en dit stimuleert de motorische ontwikkeling. Is het liggen op de buik nog te zwaar? Dan helpt het vaak om uw kindje eerst bij u op de borst te leggen.
  • Voeden: Geeft u flesvoeding, wissel dan het voeden op de rechter als linker arm af. Daarnaast kunt u uw kindje ook voeden terwijl het op uw bovenbenen ligt.
  • Verschonen: leg uw kindje recht voor u neer

Wanneer maak ik een afspraak met de kinderfysiotherapeut?

Heeft je kindje een voorkeurshouding en lukt het niet goed om dit te doorbreken dan kan de kinderfysiotherapeut  je helpen. De kinderfysiotherapeut komt na verwijzing (meestal via het consultatiebureau of de huisarts) bij je thuis, zodat de adviezen in de thuissituatie geoefend kunnen worden. Eerst zal een intake en lichamelijk onderzoek gedaan worden om te onderzoeken of er een lichamelijke oorzaak is voor de voorkeurshouding. De scheefheid van het hoofdje zal gemeten worden middels de nieuwe Skully Care App. Na het bespreken van de resultaten zal er samen me met de ouders een plan gemaakt worden die past bij uw situatie en uw kindje.

Kinderfysiotherapeutische begeleiding zal veelal bestaan uit het geven van hantering- en positioneringsadviezen om de voorkeurshouding te verminderen. Daarnaast worden en vaak adviezen en oefeningen gegeven om de spierkracht van de nekspieren en buikligging te stimuleren.

Heeft u een vraag ? neem dan gerust contact op of maak direct een afspraak