Wat is Patellofemoraal pijnsyndroom?

Dit een medische benaming van pijnklachten rond de knieschijf. Andere namen voor deze klachten zijn patellofemorale klachten, retropatellaire chondropathie of meidenknie.

Als je je knie buigt en strekt schuift de knieschijf over het kniegewricht heen. Soms ontstaat er irritatie tussen de knieschijf en het kniegewricht. Dit geeft pijn op, onder of rond je knieschijf.

De pijn kan optreden bij hardlopen, traplopen, fietsen (met tegenwind), hurken, knielen en lang zitten met gebogen knieën. Deze knieklacht komt vaak voor bij tieners en jongvolwassenen, vaker bij meisjes dan bij jongens.

De knie kan stijf of dik aanvoelen. Bij traplopen kun je een wankel gevoel in je knie hebben. Je knie kan een krakend geluid maken, dit is niet erg. De meeste mensen ervaren pijnklachten aan één knie, sommige mensen aan beide knieën.

Hoe ontstaan Patellofemorale klachten?

Er zijn verschillende oorzaken die een rol spelen bij het ontstaan en onderhouden van pijnklachten rondom de knieschijf. Vaak spelen er meerdere factoren een rol:

  • Belasting: inactiviteit of juist overbelasting (te snel, te veel), overmatige lenigheid, harde ondergrond, verkeerd schoeisel, eerdere knieklachten.
  • Statiek afwijkingen: door de stand van je benen kan de knie meer naar binnen of naar buiten draaien, bijvoorbeeld door hyperpronatie van de voeten (binnenwaarste afwikkeling), plat- of holvoeten, standsafwijkingen van de benen (bijv X- of O- benen) of een beenlengteverschil
  • Spierzwakte en coördinatie: spierzwakte van de M. Quadriceps (met name het binnenste deel) en onvoldoende stabiliteit van de heup, het bekken of de romp.

Behandeling bij Patellofemorale klachten

De behandeling van patellofemoraal pijnsyndroom bestaat uit 4 pijlers en is bedoeld om de pijn te verminderen en de functie van de knie te verbeteren

  1. Balans tussen belasting en belastbaarheid: de juiste balans tussen activiteit en rust is belangrijk voor een geleidelijk herstel. Rust roest en overdaad schaadt.
  2. Intensief oefenprogramma: afhankelijk van de oorzaken van jouw knieklachten krijg je een oefenprogramma die er opgericht is om de klachten af te nemen. Door het verbeteren van de lenigheid en/of de kracht van de beenspieren, heup- of rompstabiliteit nemen de klachten af en neemt ook de kans op nieuwe klachten af.
  3. Bewustwording van coördinatie: Specifieke training voor coördinatie en stabiliteit van zowel de romp, heup, knie en enkel zijn belangrijk in de behandeling en de preventie.
  4. Statiek en schoeisel optimaliseren: indien er een standsafwijking aanwezig is die de klachten kunnen onderhouden kan een individueel aangemeten zool de statiek optimaliseren. Regelmatig wordt tape gebruikt om de pijn te verminderen en wordt een betere positie van de knieschijf gestimuleerd.

Wat is de prognose?

Patello femorale klachten kunnen lang duren, soms duren ze enkele maanden, maar andere keren ook wel meer dan een jaar.He

Kinderfysiotherapie bij Patellofemorale klachten

De kinderfysiotherapeut zal onderzoeken welke factoren een bijdrage leveren aan de patellofemorale klachten bij jou en hierin bijsturen. Deze begeleiding bestaat uit advisering ten aanzien van belasting en belastbaarheid. Regelmatig wordt medical taping gebruikt ter stimulatie van de juiste spieren en ter pijndemping. Daarnaast zul je oefeningen doen om specifieke spieren en spiergroepen te trainen en/of om leniger te worden.

Zo zorg je ervoor dat je vlot je sport weer kunt oppakken en probeer je een herhaling van de klachten te voorkomen.