Wat is Osgood Schlatter?

Bij Osgood Schlatter is er een irritatie of ontsteking van de aanhechting van de kniepees op het scheenbeen ter hoogte van de groeischrijf. De klacht komt vaak voor bij kinderen in de groei die fanatiek sporten of bewegen en tegelijkertijd een snelle groei doormaken. Met het aanpassen van de belasting en ‘uitgroeien’ gaan de klachten weer over.

Hoe wordt het veroorzaakt?

Bij kinderen is het skelet nog niet volgroeid en bevinden zich allerlei groeischrijven in het lichaam. Op de plek waar de kniepees aan het bot vast zit is een groeischrijf, deze bestaat uit kraakbeen. Wanneer de bovenbeenspieren aanspannen trekt de spier aan de pees, dit is een stugge pees waardoor er eveneens aan de groeischrijf getrokken wordt. Door herhaaldelijke of langdurige trek aan de groeischijf kan deze geïrriteerd raken. Belastende activiteiten bevatten voornamelijk lopen, rennen, traplopen, fietsen  en springen. Ook wordt de pijn in de knie erger door knielen, bukken/squatten en op de knieën zitten.

Osgood Schlatter komt vaak voor bij kinderen of adolescenten in perioden van snelle groei. In deze periode zijn de spieren en pezen relatief wat korter omdat de botten snel langer worden. Hierdoor ontstaat er meer spanning op de aanhechting.

Welke factoren kunnen bijdragen tot het ontwikkelen van Osgood Schlatter?

Er zijn verschillende factoren die een bijdrage leveren aan het ontstaan van Osgood Schlatter. De kinderfysiotherapeut zal onderzoeken of de factoren aanwezig zijn en corrigeren. Hierbij kun je denken aan:

  • Belemmerende factoren in de enkel, knie, heup of romp (statiek, stijfheid, verkorting spieren of spierzwakte)
  • Gerelateerd aan training (schoeisel, verkeerde of te zware training, inadequate warming up, te weinig rustmomenten tussen training sessies, ondergrond’
  • Slechte propriocepsis, balans of rompstabiliteit

Wat zijn de symptomen?

De pijnklachten aan de knie ontstaan vaak geleidelijk, veelal is er een zwelling voelbaar op de plek van de pijn op het onderbeen vlak onder de knie. De pijn of het stijve gevoel neemt toe na de training of na inspannende activiteiten (lopen, rennen, springen) en is eveneens aanwezig in de ochtend na het opstaan.  Wanneer de klachten langer bestaan worden de pijnklachten ook ervaren tijdens het sporten.

Wat is de prognose?

Osgood Schlatter is een zelflimiterende blessure. Dit houdt in dat de blessure vanzelf  verdwijnt als het skelet volgroeid is. Dit kan 6-12 maanden duren, maar soms ook 2 jaar.  Met gepaste behandeling kunnen de klachten/ symptomen binnen enkele weken weer onder controle zijn.

Kinderfysiotherapie bij Osgood Schlatter

De kinderfysiotherapeut zal onderzoeken welke factoren een bijdrage leveren aan de pijnklachten en hierin bijsturen. Deze begeleiding bestaat uit advisering om de trainingsintensiteit eerst te verminderen en vervolgens geleidelijk weer op te bouwen. Daarnaast zul je oefeningen doen om je lijf leniger en sterker te maken.

Zo zorg je ervoor dat je vlot je sport weer kunt oppakken en probeer je een herhaling van de klachten te voorkomen.

Heb je vragen, neem gerust contact op of maak direct een afspraak